"De Boerenkrijg, geschiedenis van een kwijnende historische herinnering"

Tweedaagse cursus over "De Boerenkrijg"
Parochiezaal Bierbeek
Dorpsstraat 24 3360 Bierbeek
Inschrijven is noodzakelijk! Dit kan enkel via www.davidsfonds.be / ‘Mijn Davidsfonds’ => Academie
Basisprijs € 53 - ledenprijs € 38.
*****
Extra duiding over het onderwerp: De Franse revolutionairen die in 1794 onze streken veroverden, deden dat onder het mom van mooie idealen. Toch maakten zij zich daar niet populair mee. In de herfst van 1798, dus precies 225 jaar geleden, kwam het zelfs tot een heuse opstand tegen hun gezag. De machthebbers drukten deze revolte met harde hand de kop in.
In Vlaanderen leeft deze opstand, de Boerenkrijg, lange tijd voort in de publieke herinnering en dat vooral dankzij de populaire gelijknamige roman van Hendrik Conscience uit 1853. Ook duikt hij nu opnieuw op in de Vlaamse canon die in mei 2023 werd voorgesteld.

Docent/gastspreker: Hans Cools (1969) studeerde geschiedenis en filosofie aan de universiteiten van Antwerpen, Rijsel III en Gent. In 2000 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de impact van staatsvorming op de aristocratie in de Bourgondisch-Habsburgse Nederlanden tussen 1475 en 1530. Sinds najaar 2006 doceert hij vroegmoderne geschiedenis aan de KU Leuven.

Aanbod Davidsfonds Academie in onze regio:
Sinds vorig jaar slaan we met vier afdelingen de handen in elkaar om Davidsfonds Academie in onze regio te organiseren. Davidsfonds Academie gaat in één of meer lezingen dieper in op een thema’s die beroeren. Door samen te werken bereiken we een ruimer publiek en versterken we elkaar. Davidsfonds Bierbeek, Glabbeek, Hoegaarden en Tienen gaan ervoor.