Toast Literair

'Toast Literair'
Parochiezaal " Onder den Toren " Bierbeek
Dorpstraat 28 3360 Bierbeek

 • Jo Claes geeft blik 'achter de schermen' van zijn thrillerreeks op Toast Literair

  Op zondag 21 januari was het fris maar zonnig, en na een paar maal aanschuiven aan het ontbijtbuffet konden we met volle maag en een kop koffie in de hand vaststellen dat Jo Claes een bijna even groots verteller dan schrijver is. Ieders aandacht trekken bij de start, goede opbouw, af en toe een kwinkslag... én … inhoudelijk sterk natuurlijk.

  Hij vertelde ons hoe hij in het vak gerold is, en overliep vervolgens zijn oeuvre van 11 misdaadromans, die zich steeds in Leuven afspelen en inspecteur Thomas Berg als hoofdpersonage hebben.

  Het “leven” van Thomas Berg startte 10 jaar geleden in “De zaak Torfs”. Een weddingschap – tijdens een bezoek aan de archeologische site Sagalassos – lag aan de basis van de thrillerreeks die Jo Claes als auteur nationaal op de kaart zette. Hij had al een paar andere romans geschreven, maar koos toen definitief voor thrillers.
  Sagalassos komt aan bod in het tweede boek, dat draait rond archeologie. De volgende boeken handelen steeds rond thema's die hem heel bekend zijn (onderwijs) of Leuvense personages of iconen (de vergeten kannunik Armand Thiery in “Over elk vergeten heen” of de KUL in “De mythe van Methusalem”) centraal stellen. Soms is enorm veel research nodig, zoals in deze laatste titel, waarin het gaat over stamcelonderzoek. Andere boeken waren heel wat makkelijker en zaten als het ware klaar om geschreven te worden na wat denkwerk omtrent centraal thema en plot.

  Claes beschrijft hoe hij voor aanvang van zijn eerste misdaadroman heel doordacht het hoofdpersonage creërde. Thomas Berg had al een heel leven voor hij zijn eerste avontuur beleefde. Claes let ook erg op karaktereigenschappen en evoluties naarmate de verhalen passeren.
  Opmerkelijk is ook de aandacht voor de coverfoto. Daarop staat steeds een Leuvens beeld, dat een wezenlijke rol speelt. Kiezen was soms erg moeilijk, en zeker ook om vervolgens een kwaliteitsvolle detailfoto van het beeld te bekomen . Zo is de Totem van Jan Fabre (de 'gespietste kever' op het Ladeuzeplein) erg moeilijk te belichten. Dank aan de dronetechnologie hiervoor!

  Het overlopen van de 11 boeken doet elkeen die nog geen werk van Jo Claes las, meteen hunkeren om een avontuur van Thomas Berg ter hand te nemen. Intussen werd zijn twaalfde thriller op de markt gelanceerd, getiteld “Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over”. Meer info over dit boek en alle vorige werken vind je op www.jo-claes.be. Op Toast Literair vertelde hij ons al in primeur dat we in dit boek te weten komt waarom Thomas Berg niet met de auto rijdt...

  Tijdens de pauze en na afloop van de lezing, liet Lise Reyners haar zangtalent en gitaarspel op ons los. Twee reeksjes Engelstalige covers, die vrolijk maakten of deden mijmeren. Wel een gemiste kans om eigen nummers te brengen als u het ons vraagt. Misschien vond ze het te vroeg om daarmee naar buiten te komen, maar intrinsiek is ze zeker in staat om een blijver te worden. We horen vast nog van Lise Reyners!

  De traditionele nieuwjaarsdrink sloot een geslaagde editie van Toast Literair af. Dank aan de vele enthousiaste deelnemers. Opnieuw 100 aanwezigen: dat kan tellen en doet ons erg veel plezier!

  Verslag: Koen