Toast Literair

Toast Literair en uitreiking Junior Journalist Wedstrijd
De Velpe
 
 
Greet Ilegems, 34 jaar, is een creatieve duizendpoot met een passie voor wetenschap. Ze behaalde het diploma van burgerlijk ingenieur (Master of Science) aan de KULeuven en bekleedt momenteel een verantwoordelijke positie binnen een internationaal technologieconglomeraat in de regio Brussel.

Ze haalde in 2015 met haar debuutroman ‘Hybrid- De nieuwe wereld’ de top tien van de internationale YA (categorie Young Adult).
Ondertussen schreef ze al een vervolg; ‘Hybrid – De kleuren van het licht’.  Via emotionele passages waarbij de lezer de eenzaamheid en de pijn van Amina voelt, bespreekt ze thema’s als pesten en verschillen tussen arm en rijk.

Sam Laevers (17) uit Bekkevoort studeerde aan een middelbare school in het Leuvense. Hij volgde er Wiskunde en Latijn, maar recent liggen zijn interesses meer in de wetenschappelijke richting. Met Grimm of Doctor Who op televisie is hij niet meer van de buis weg te slaan. Lezen is ook een grote passie van Sam: zo verslond hij al Percy Jackson en Harry Potter, maar ook zware historische werken of alles over mythologie gaat hij niet uit de weg.

Hij schreef samen met thriller-auteur Steven Bogaerts zijn eerste roman ‘Het Shakespeare Contingent’, een filmische verbeelding waarin de liefde voor Groot-Brittannië tot uiting komt”.

Beide jonge auteurs komen hun ervaringen met ons delen.  Jan Convents zal hen interviewen en iedereen krijgt de vrijheid om vragen te stellen.
Het wordt een interessante babbel terwijl u nog een krokant stukje pistolet verorbert en van uw dampende koffie nipt.

De muzikale opluistering is ook van de hand van jong talent:

Ward Segers uit Korbeek-Lo vergast ons op hoorn en wordt door zijn vader – Johan Segers - begeleid op keyboard. Bij Ward (°2006) zit muziek langs beide kanten in de familie. Net als zijn twee broers start hij al vroeg met piano. De muziekmicrobe slaat aan, maar - tot verbazing van zijn entourage - kiest hij als eerste instrument voor hoorn. Sinds 2014 volgt hij les bij Cathy Penné in de muziekacademie van Boutersem. De Koninklijke Fanfare Kunst en Vermaak in Lovenjoel is zijn 'moedermaatschappij'. En sinds kort speelt hij ook in de Big Band van de Academie Regio Tienen.


Wees er snel bij en schrijf je vandaag nog in!     Uiterste inschrijvingsdatum: 11 januari

Bel of mail naar Andrea Vanderheyden via dupont_vanderheyden@pandora.be / Tel. 016/463182 of gsm 0496/621514

Deelnameprijs: 15 euro (20 euro voor niet-leden)
 
 

 • Jeugd stond centraal in deze Toast Literair

  Bij Davidsfonds Bierbeek is Toast Literair al 5 jaar een vaste waarde op het programma.
  De liefde voor literatuur bracht deze zondag in januari maar liefst 9.000 mensen op zo'n 170 locaties op de been voor de tiende editie van Toast Literair. 
  Onze 70 deelnemers genoten eerst van een gezellig ontbijt. En dan was er tijd voor literatuur, omfloerst door een vleugje muziek.  Deze keer waren alle hoofdrollen voor jonge mensen weggelegd. Zeker op de prijsuitreiking van onze eerste deelname aan de Junior Journalist Wedstrijd (JJW) van Davidsfonds, die na het literaire luik plaatshad.

  We verwelkomden auteurs Greet Ilegems uit Londerzeel en Sam Laevers uit Bekkevoort.
  Greet ( 35 j.) schreef ‘Hybrid – de nieuwe wereld’. Ze beschrijft daarin het leed van Amina zo goed dat dit tevens het leed van de lezer wordt. Verfrissend en meeslepend! Ook maatschappelijke thema’s zoals anders zijn, pesten en armoede worden deskundig beschreven, zonder met een bestraffende vinger te wijzen. Ze schreef ondertussen een vervolgverhaal ‘Hybrid-de kleuren van het licht’. Het is een fantasierijk verhaal over ‘zijn wie je bent’ en over ‘volhouden en dromen’ ( Hebban.nl en Theo Peeters).
  Sam( 18 j.) schreef in samenwerking met Steven Bogaerts ‘Het Shakespeare Contingent’. Ontdek zelf de onthutsende waarheid in dit spannende boek met een klein historisch kantje.  De wereld van vandaag zoals jij die nu kent, wordt er op zijn kop gezet en feiten en fictie worden er tot één geheel verweven. Want: is dit wel fictie?

  Onze moderator Jan Convents leidde de gesprekken met de schrijvers in goede banen, en integreerde ook de publieksvragen.
  De auteurs vertelden verrassend en boeiend over hun boek, de liefde voor het schrijven, het ontstaan van het verhaal, hun grote schrijversvoorbeelden en de weg van het verhaal in hun hoofd tot de druk van het boek. Met veel passie vertelden ze ook over hun volgende uitdagingen. 

  Ward Segers ( 13 j.) op hoorn, en vader Johan Segers met begeleiding op piano, brachten met gepaste bravoure muzikale pareltjes ten gehore voor en na het interview met de twee auteurs.

  We sluiten dit jaar ‘Toast literair‘ niet alleen af met een glaasje bubbels voor de deelnemers, maar ook voor de 'Junior Journalisten' die deelnamen aan de wedstrijd, hun ouders, familie en uiteraard de juryleden.

  Junior Journalist wedstrijd
  Davidsfonds Bierbeek organiseerde voor de eerste maal de 'Junior Journalist wedstrijd', die openstaat voor jongeren tussen 11 en 18 jaar.
  Via flyers in de scholen, bij de jeugdbewegingen, bij de jeugdfanfare en -harmonie, via website en Facebook werden deelnemers aangespoord om deel te nemen.

  Dertien jonge schrijvers pakten het thema ‘Buren’ in de brede zin van het woord heel verschillend aan. Zes deelnemers uit het 5e en 6e leerjaar en 7 deelnemers uit 1e en 2e jaar secundair onderwijs waagden hun kans om laureaat te worden in hun categorie. Glunderend en vol verwachting stroomden ze omstreeks 11.30u. binnen in zaal De Velpe om de uitslag te vernemen.
  De juryleden Johan Cuppens, Hilde Devoghel, Dominique Biebau en Amber Vanneck hebben de ingezonden werken gelezen en beoordeeld. Ze prezen de deelnemers om in hun pen te kruipen en een mooi burenverhaal neer te pennen.  Wij danken hen hierbij voor hun tijd en expertise!

  En dan nu...de laureaten!
  Winnaar van het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs
  1. Tanusha Halder  met 'Buren voor het leven is vrienden voor het leven'
  (de andere deelnemers in alfabetische volgorde)
  2. Abts Maya - De burendief
  3. Segers Martijn  - Buren
  4. Vander Kuylen Sebastiaan - De verloren gelopen moeder
  5. Verheyden Stan -  Max bij de buren
  6. Verstraeten Ella -  Spionne verijdelt aanslag op buurtfeest

  Winnaar  eerste en tweede jaar secundair
  1. Mila Pluymers  met 'Geen tijd voor mij'
  (de andere deelnemers in alfabetische volgorde)
  2. Casaer Helena  -  Verliefd op de buurjongen
  3. Eggers Fien   -   De verhuis / (verliefde) buren
  4. Helsen Pina -   Dromen
  5. Michiels Lily -   De buren
  6. Ons Jade -   Anders zijn
  7. Sorton Tine -   De verborgen kamer

  Tanusha Halder en Mila Pluymers zijn de 2 laureaten die doorstoten naar de Provinciale wedstrijd Junior Journalist.
  Alle verhalen van de laureaten uit de provincie Vlaams-Brabant zullen worden gelezen en beoordeeld door een deskundige jury. Uit elke categorie wordt dan 1 winnaar bekroond.
  Deze prijsuitreiking zal plaatshebben in Tienen op zondag 26 april om 10 uur. Verdere informatie volgt nog.

  Alle deelnemers in Bierbeek kregen een boekenpakket cadeau en de 2 laureaten ontvingen uit handen van Dominique Biebau (Lovenjoel) zijn recentste boek, de thriller "Russisch voor beginners", waar hij onlangs de Hercule Poirotprijs 2019 mee won.
  Na een hartelijk dank aan de jury, de deelnemers aan Toast Literair en de 'junior journalisten' en hun familie, sloten we een gezellige, leerrijke en onovertroffen activiteit van Davidsfonds Bierbeek af.

  In 2021 plannen we opnieuw een zondagochtend Toast Literair: stip dus alvast 24 januari 2021 aan in de agenda!!
 • Fotoverslag Toast Literair en uitreiking Junior Journalist Wedstrijd