Recital Annelien Van Wauwe

Recital Annelien Van Wauwe - Yannick Van de Velde
Sint-Hilariuskerk
Dorpsstraat 20 3360 Bierbeek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recital klarinet en piano

  • Annelien Van Wauwe, klarinet
  • Yannick Van de Velde, piano
  • Claude Debussy: Première Rhapsodie
  • Magnus Lindberg: Acequia Madre
  • Johannes Brahms: Sonate Nr. 2 in Mib-Groot Opus 120
  • Mieczyslaw Weinberg: Sonate voor klarinet en piano Opus 28
Organisatie vzw Pianofest & Davidsfonds Bierbeek

Met steun van de Vlaamse overheid.                     
----------------------------------

Annelien Van Wauwe

“Her playing has abundant warmth and lyricism,
allied to a sinuous vocal quality.”
– Classical Source

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe is op weg om een van de boeiendste en origineelste solistes van haar generatie te worden. Met haar expressieve, lyrische en intense uitvoeringen weet ze haar publiek te betoveren.

Zij was eerder BBC Radio 3 New Generation Artist en won talrijke internationale wedstrijden. Haar overwinning tijdens de ARD Internationale Muziekwedstrijd in München in 2012 was een beslissende stap naar internationale erkenning. In 2018 won zij de befaamde Borletti-Buitoni Trust Award.

Annelien Van Wauwe won in 2020 een Opus Klassik in de categorie Beste Jonge Artieste met haar debuutalbum ‘Belle époque’ (Pentatone 2019).

Zij trad op met talrijke orkesten, onder meer met het Deutsches Symphonieorchester Berlin, het Konzerthausorchester Berlin, de Deutsche Radiophilharmonie, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het SWR Symphonieorchester Stuttgart, het Münchener Kammerorchester, het Wiener Kammerorchester, het Mozarteum Orchester Salzburg, Brussels Philharmonic, het Antwerp Symphony Orchestra, het Swedish Chamber Orchestra, het Royal Liverpool Philharmonic, en met de symfonische en filharmonische orkesten van de BBC. Zij trad op met befaamde dirigenten zoals Andrew Manze, Joshua Weilerstein, James MacMillan, Rafael Payare, Clemens Schuldt, Markus Stenz, Hartmut Haenchen, Otto Tausk, Marta GardoliƄska, Kristiina Poska, Karina Canellakis, Edo de Waart en Dirk Brossé.

Annelien speelde op prestigieuze podia waaronder de Tonhalle Zurich, de Berliner Philharmonie, het Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus Wien, het Mozarteum Salzburg, Wigmore Hall, BOZAR Brussel, de Philharmonie Luxembourg, het Amsterdams Concertgebouw, De Doelen Rotterdam, het Muziekgebouw Eindhoven, het Rudolfinum Concert Hall Praag en het Palace of Arts Budapest.

Zij is regelmatig te gast op internationale muziekfestivals zoals het Lucerne Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Kissinger Sommer, het Cheltenham Festival, het West Cork Chamber Music Festival en het Festival Radio France Montpellier.

In 2017 debuteerde Annelien in de BBC Proms in Cadogan Hall en in 2018 filmde de BBC-televisie haar uitvoering van het klarinetconcerto van Mozart met het BBC Scottish Symphony Orchestra en dirigent Thomas Dausgaard op de BBC Proms in de Royal Albert Hall.

Annelien Van Wauwe maakt exclusief opnames voor het label Pentatone. Haar eerste album voor Pentatone ‘Belle époque’ met het Orchestre National de Lille onder leiding van dirigent Alexandre Bloch, kwam er in 2019 en won in 2020 één van de belangrijkste muziekprijzen: de Opus Klassik.

Onder haar vroegere opnames vinden we een cd met muziek van Weinberg en Prokofiev, die in 2015 door Genuin Classics werd uitgebracht, met Lucas Blondeel aan de piano. Het album kreeg lovende kritieken en bezorgde Annelien een Klara Award voor jong talent van het jaar.

Annelien is oprichtster van het Brusselse kamermuziekensemble CAROUSEL, dat ontstond in 2018. Het ensemble bestaat uit elf uitzonderlijke internationale muzikanten en wil zowel bestaande als nieuwe kamermuziek brengen op het hoogste niveau.
Andere kamermuziekpartners zijn Pavel Kolesnikov, Cédric Tiberghien, Severin von Eckardstein, Victor Julien-Laferrière, Amihai Grosz, Tabea Zimmermann, het Quatuor Danel, het Schumann Quartet, het Aris Quartet en het Amatis Trio.

Anneliens aanstekelijke passie voor nieuwe muziek inspireerde enkele componisten om voor haar muziek te schrijven. In 2017 droeg Manfred Trojahn zijn Sonata V aan haar op.

Annelien is gecertificeerde yogadocente en beoefent intensief yoga, wat haar klarinetspel sterk beïnvloedt en uiteindelijk leidde tot een compositieopdracht voor Wim Henderickx. Het nieuwe klarinetconcerto SUTRA gaat over ademhaling en meditatie. Het wordt gerealiseerd in opdracht van BBC Radio 3 en de Borletti-Buitoni Trust. De wereldpremière van het concerto is met het BBC
Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins gepland in 2022 en de NDR Radiophilharmonie Hannover o.l.v. Andrew Manze zal het werk samen met het klarinetconcerto van Mozart opnemen voor Pentatone.

Annelien studeerde bij Sabine Meyer in Lübeck, bij Pascal Moragues in Parijs, bij Alessandro Carbonare in Rome, bij Wenzel Fuchs en Ralf Forster in Berlijn. Zij werkte regelmatig samen met Yehuda Gilad in Los Angeles. Annelien heeft diepe voeling met oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich en Ernst Schlader.

Als gevraagde pedagoge geeft Annelien Van Wauwe regelmatig masterclasses Ze is hoofddocente klarinet in het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in het Musical Arts Madrid.

www.annelienvanwauwe.com
www.carousel-ensemble.com

-----------------------------------------------

Yannick Van de Velde

Yannick Van de Velde is een Belgische pianist en pedagoog, geboren in 1990 te Antwerpen.

Hij trad op over de hele wereld, in beroemde concertzalen zoals de Philharmonie in Berlijn (Duitsland), het Akropolismuseum in Athene, Griekenland, Lincoln Center in New York, het Paleis voor Schone Kunsten en de Studio 4 van het Flagey in Brussel, de Blauwe Zaal van De Singel in Antwerpen, de Salle Paligraff in Nancy en het Théâtre 95 in Parijs (Frankrijk), het Künstler Theater in Keulen en het Clara Schumann Institut in Düsseldorf (Duitsland), de Salle du Régent in Crans-Montana en het Stadttheater in Schaffhausen (Zwitserland) en het Palacio de Festivales in
Santander (Espagne).

Yannick Van de Velde heeft een zeer omvangrijk repertoire dat zich uitstrekt van het complete oeuvre van Ravel en Beethoven, tot minder gekende werken van Szymanowski, Kodaly en hedendaagse werken met creaties van Jean-Frédéric Neuburger en “Dream” van Frédéric Rzewski.

Hij speelde reeds meer dan 25 verschillende pianoconcerti met dirigenten als Etienne Siebens, Michael Hoffstätter, Ivo Venkov, Fabrice Parmentier en vele anderen.

Ondanks zijn jonge leeftijd is Yannick Van de Velde een veelgevraagd pedagoog.

Hij geeft momenteel les in drie conservatoria in drie verschillende landen: het conservatorium van Brussel, Darmstadt (Duitsland) en het Conservatoire du Nord in Luxemburg.

Gedurende het jaar 2020 was een toernee gepland alle 32 sonates vertolken, meer dan 11u muziek. Voor het seizoen 2020-2021 staan optredens gepland als solist in het Beethoven Concerto met orkest in het Musikverein Wenen (november 2020), de grote zaal van de Philharmonie van Berlijn (Januari 2021) en toernees in Aziatische landen.

www.yannickvandevelde.com