Kunst uit eigen dorp (20-22/04)
cc de borre
Speelpleinstraat 10 3360 Bierbeek
Davidsfonds Bierbeek en cc de borre brengen 58 lokale kunstenaars samen in een unieke tentoonstelling.
Kunst uit eigen dorp

Deze tiende editie, zoals vanouds in samenwerking met cc de borre, wordt een groots gebeuren.  Maar liefst 58 Bierbeekse kunstenaars komen naar buiten met enkele van hun mooiste werken op deze groepstentoonstelling.

Sommigen schuchter voor de eerste maal, anderen fier voor de tiende keer. Alle mogelijke kunstvormen krijgen een mooie plaats in de culturele ruimten van de borre en een stuk van het aanpalende gemeentehuis.

Het onderwerp van de themawedstrijd is deze keer “HOOP”. Elke deelnemende kunstenaar is vrij om hieraan deel te nemen en een werk aan te dienen om kans te maken op een mooie prijs en eeuwige (lokale) roem.

De aftrap gebeurt op vrijdagavond om 20 uur met een feestelijke vernissage.  Muziekgroep "Féliz" zorgt voor passende sfeer. Op zaterdag is er vrij bezoek van 14 tot 19 uur.  En de finissage met prijsuitreiking bekroont deze feestelijke editie op zondagnamiddag om 16 uur.  Die dag is er vrij bezoek van 11 tot 17 uur.  De apotheose is eveneens muzikaal omkaderd, ditmaal door de jazzband "Spectrum".  De toegang is gratis voor iedereen !!

Er zijn doorlopend hapjes en drank te verkrijgen in de "pampa mesa" in het gemeentehuis, dat we voor de gelegenheid omtoveren tot een heus kunstcafé.
En zoals vorige keer bieden we een prachtig fotoboek te koop aan van de hand van Luk Collet, met een mooie presentatie van alle deelnemers.
Interesse?  contacteer Monda (monda.wuytack@telenet.be)

 • Tiende editie toont kwaliteit en veelzijdigheid van onze Bierbeekse kunstenaars

  Wat een weekend!  Kunst, zon, ontmoeting, muziek en gezelligheid.  Er was een overvloed van al deze elementen!
  Als bestuursploeg zijn we aangenaam verrast door de grote belangstelling van leden, familieleden en dorpsgenoten.
  We blikken dan ook terug op een mooie jubileumeditie van ‘ Kunst uit eigen dorp'.

  Talrijk zijn de positieve reacties op de mooie opstellingen van de kunstwerken, in alle cultuurlokalen van de borre, tot en met de raadszaal van het gemeentehuis.
  Verbazing en bewondering om de hoge kwaliteit van de werken, om de veelheid aan kunstvormen en -stijlen.

  Op zondagnamiddag onthulde Roger Seldeslachts - juryvoorzitter - het resultaat van de themawedstrijd met als onderwerp "hoop".  Maar liefst 41 van de 58 exposanten nam hieraan deel met een geselecteerd werk.  Primus werd Tie Vanbeselaere.  Met felicitaties van jury, onze bestuursploeg en de aanwezigen.  En dat geldt evenzeer voor de tweede en derde laureaten, respectievelijk Koen Heuts en Ribana Mincu.

  We zijn blij en dankbaar voor de vlotte samenwerking met de mensen van de borre, met Myriam Colaers als exponent hiervan. Verder danken we ook onze muzikale acts Feliz en Spectrum.  De steun van ons gemeentebestuur is ook zeer welgekomen en genereus. We zijn wat betreft locatie en werkingsmiddelen erg goed bedeeld in Bierbeek. De cultuurvleugel van de borre én een stukje gemeentehuis zorgen voor een indrukwekkende exporuimte!
  Ook alle helpende handen waren heel welkom, en we zijn de eigenaars van deze ledematen zeer erkentelijk. Zo'n evenement (met gratis toegang) staat of valt met de hulp van vrijwilligers. 
  Ten slotte een speciaal woord van dank voor het enorme werk dat fotografen Luk Collet (zelf deelnemer) en Leen Stessels verrichtten om tot de supermooie, unieke kunstenaarscatalogus van deze 'Kunst uit eigen Dorp' te komen. Ze bezochten alle 58 kunstenaars in hun eigen atelier voor een professionele fotosessie, en het resultaat hiervan werd in geen tijd uitverkocht.

  We hopen over drie jaar met een nieuwe en even geslaagde expo voor de dag te kunnen komen.

  Een laatste dankwoord is voor alle kunstenaars (wat een verzameld talent hebben we toch in onze vier deelgemeenten!!) en de juryleden Annie Lambrechts, Chris Tullen en Roger Seldeslachts.  Samen exposeren en de vergaderingen errond meemaken, smeedt vriendschapsbanden en zorgt voor kruisbestuiving en kennisuitwisseling. Onze kunstenaars versterken elkaar op die manier.


  Ten slotte nog even de laureaten van onze themawedstrijd op een rijtje: 3e plaats: Ribana Mincu
  2e plaats: Koen Heuts
  1e plaats: Tie Vanbeselaere
  Zij slaagden er het beste in om het thema “hoop” uit te beelden. Van harte proficiat!!

  “Uittreksels juryverslag”

  ...bij deze wedstrijd in het teken van “HOOP” laten leiden door de kunstwerken die ons op het eerste zicht direct aanspraken door hun originaliteit en uitstraling.
  … De tweede vermelding (derde plaats): de klaprozen van Ribana Mincu. Deze symbolische voorstelling van wrede oorlogen in het verleden en het heden geeft met een sober kleurenpalet en een prachtige compositie ons hoop op vrede en zal bij velen onder ons een pak emoties losweken.
  De eerste vermelding (tweede plaats) is het beeldhouwwerk van Koen Heuts waarin men een sterk contrast in kleur, materiaal en uitvoering terug vindt. 'Arm in arm' evoceert een hoop voor de toekomst, wie of wat we ook zijn. Het contrasteert in zwart-wit, sterker kan het niet, en toch 'arm in arm'. Ook de keuze van het materiaal is contrasterend : het metaal is hard en hoekig, het gips organisch en zacht.
  De hoop in dit werk zijn de tegengestelden die zichzelf versterken en verenigen in onderliggende verbanden.
  De prijs van deze editie gaat naar Tie Vanbeselaere voor haar evocatie in rood en zwart, de twee kleuren die met een sterke tekentoets het beeld maken, weg van het brave ,het lieflijke. Misschien wel een verrassend, pittig zelfbeeld (?), waarin relativering en aanvaarding met een knipoog uitgebeeld worden.
  Dit kunstwerk is geen toevoeging aan de werkelijkheid, maar is menselijker en daarom een vollediger beeld van de werkelijkheid. “