Een avond met Prof. Em. Antoon Vandevelde over GELUK :
't Stichelke Lovenjoel
Kerkstraat Lovenjoel
....
Filosofen buigen zich al enkele duizenden jaren over deze kwesties. Ze zijn het niet altijd eens met elkaar, maar ze geven meer diepgang aan de diverse suggesties die wetenschap en spontane intuïtie ons bieden. In deze lezing probeert gastspreker Prof.Em. Vandevelde (KULeuven) de meest belangrijke elementen van deze discussie op een rijtje te zetten.

Deelnameprijs: 10 euro / 8 euro (leden)
Reserveren niet nodig. Iedereen welkom !

Een korte, maar krachtige boodschap: vriendschap en liefde zijn belangrijker dan gezondheid! Respect geldt voor iedereen, maar om gelukkig te zijn moeten enkele mensen je werkelijk waarderen.
Ook contact met de natuur is een voorwaarde om te kunnen leven. Kan een mens immers leven in een compleet artificieel universum? Dit zijn enkele van de reeks levensvragen rond geluk die onze gastspreker zal behandelen.
Ten slotte geeft prof. Vandevelde een mogelijk overzicht van de verschillende dimensies waar je als mens in kan leven. Samengevat zijn deze dimensies sociaal engagement, studie, werk, gezin, sport, publieke discussies, feesten, religie en schoonheid.

Laat ons hier al wat filosoferen rond geluk .....
Ben ik gelukkig?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van invulling. Je kan zeggen “Ik ben niet diep depressief.” of “Ik ben niet echt gelukkig, maar er zijn geen principiële obstakels tot mijn geluk.” Iets om over na te denken...
Wanneer is het leven geslaagd?
Het antwoord is afhankelijk van eigen goed gevoel, maar ook van waardering door anderen.

Ook in de tijd van de Griekse filosoof Aristoteles was men al op zoek naar geluk. Hij zag geluk als het grootste verlangen en de belangrijkste ambitie van de mens. Hij was van mening dat we geluk kunnen bereiken door middel van deugdzaamheid. Met andere woorden: als iemand in zichzelf de grootste deugden ontwikkelt, dan zal hij uiteindelijk geluk bereiken. Maar, zo stelde hij nog, het niveau van geluk kan niet eindeloos worden verhoogd. Eens men een bepaald niveau heeft bereikt, kan dit niet verder stijgen.

In juni van dit jaar reisden we met onze vereniging naar Denemarken. Laat dit nu toevallig (of niet – wij denken na over onze jaarplanning) het land zijn met inwoners die als het gelukkigste volk ter wereld mag beschouwd worden. Denen hebben een prima werk-privébalans, een prima gezondheidszorg, sociale zekerheid en onderwijs, én zijn experten in het beleven van 'hygge'. Dit woord staat voor een soort gezelligheid die je bereikt door je omgeving knus en aangenaam te maken, met als voorwaarde dat je dit in gezelschap doet.
Op deze website, op de pagina van de cultuurreis naar Denemarken kan je hierover heel wat meer duiding vinden. Met dank aan Monda, die meer te weten wou komen over het waarom achter het Deense geluksgevoel.

Het toegankelijk en helder betoog van Antoon Vandevelde zal enkele handvatten aanreiken om zelf verder na te denken over geluk en onze menselijke aard. Misschien komen we zo ook wel dichter bij ons eigen geluk.
U merkt het: onze bestuursploeg doet er alles aan om uw geluksniveau duurzaam te verhogen. De enige voorwaarde die nog moet vervuld worden om dit doel te bereiken is.... uw aanwezigheid op deze activiteit!

Nog een uitsmijter van onze vriend Aristoteles: “Het echte geluk is het onbeperkte gebruik van het verstand.”