Cultuurreis Armenië: reisschema

Cultuurreis naar Armenië
Katelijne Hermans schrijft in Davidsfonds Cultuurreizen over Armenië: “Polyfone gezangen weerklinken tussen eeuwenoude kerkmuren. Hedendaagse kunst in een statig Sovjetgebouw. Indrukwekkende landschappen en trotse burgers die graag vertellen dat zij al veel langer christen zijn dan de Europeanen uit het Westen. En voor wie het wil geloven, hier in de buurt zouden Noach en zijn Ark gestrand zijn.”

REISSCHEMA

Dag 1       5 september 2020
Onze gids, Marc van Craen, wacht ons op in Zaventem. We nemen een rechtstreekse vlucht naar Yerevan (SN om 18.45u. Brussel – Yerevan / aankomst om 01.05 u. Tijdsverschil is twee uur.). Met autocar naar hotel Ramada (4* plus).

Dag 2       6 september (dagtraject: 20 km)
Vandaag starten we ons programma iets later, omwille van onze korte nacht. Na het ontbijt bezoeken we het klooster-kathedraalcomplex van Echmiadzin, het ‘Vaticaan van de Armeense kerk’ waar de zetel van de patriarch met de Sveti Hripsinekerk staat. Daarna rijden we door naar de kerkruïne van Zvartnots waar we ook het museum bezoeken. Na ons middagmaal in Yerevan bezoeken we de stad en het monument van de genocide.

Dag 3       7 september (250 km)
Om 10 uur bezoeken we Khor Virap, een bekend bedevaartsoord met een klooster. Het is een van de heiligste plaatsen van de Armeens-Apostolische Kerk. Aansluitend proeven we wijn in Areni. De reis gaat verder door de Araratvlakte, waar we genieten van mooie uitzichten. We bezoeken het klooster van Noravank en daarna worden we vergast op een barbecue in een plaatselijk restaurant. We rijden door naar Goris, waar we inchecken in hotel Goris (4*).
Diner ter plaatse.

Dag 4       8 september (15 km)
Na het ontbijt bezoeken we Goris en de grottenstad Khndzoresk met de dansende loopbrug. We lunchen in een lokaal restaurantje en bezoeken daarna het kloostercomplex van Tatev, een voormalig theologisch centrum en een van de mooiste kloosters van Armenië. Als we ons iets verder door de kloof bewegen, komen we op de 30 meter lange Duivelsbrug, gedurende honderden jaren, stap voor stap, creëerde de natuur zelf deze schoonheid van versteende lava.  Het is het diepste punt van de kloof van Vorotan. Na wat vrije tijd in Goris dineren we in ons hotel.

Dag 5       9 september (280 km)
Op weg naar Diljan stoppen we in Karahounge , of Zorats Karer, ook het ‘Armeense Stonehenge’ genoemd. We rijden door de Selim Pass en houden halt bij de 14de-eeuwse caravanserail, een stopplaats op de zijderoute. We lunchen in een plaatselijke restaurant waar we proeven van de lokale vis. We zetten onze tocht verder langs het Sevanavank Monastery en het ‘blue-eyed meer’. We logeren en dineren in hotel Diljan Resorts (4*) in Diljan, een van de beste toeristische bezienswaardigheden van Armenië vanwege de pure natuur.

Dag 6       10 september (200 km)
Na het ontbijt maken we een wandeling naar het Goshavank klooster. Daarna nemen we de bus naar de noordelijke provincie Lori. We lunchen in een plaatselijk restaurant. Op onze weg naar Yerevan bezoeken we de kloosters van Haghpat en Sanahin, beide geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na wat vrije tijd in Yerevan dineren we in ons hotel Ramada (4*plus).

Dag 7        11 september (60 km)
We rijden vandaag door de provincie Aragatsotn. Op ons programma staan het Amberdfort (2300 m) dat op de helling van de Aragatsberg ligt, het Saghmosavankklooster en de kerk Karrnravour, een 7e-eeuwse Armeense Apostolische kerk in de stad Ashtarak. We rijden naar de Ararat Brandy Factory annex museum waar we cognac proeven. Diner en overnachting in ons hotel in Yerevan.

Dag 8        12 september (50 km)
Na het ontbijt bezoeken we Matenadaran, een van de oudste en rijkste manuscriptencollecties ter wereld. De collectie staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Daarna lopen we over de Vernissage, de bekende openluchtmarkt. We rijden naar Garni voor de lunch en bezoeken daarna de hellenistische zonnetempel van Garni. We genieten nog van een a-capellakoor met spirituele en volksliederen in het Geghard klooster en rijden terug naar Yerevan voor ons laatste avondmaal en een korte rust…

Dag 9        13 september
Transfer naar de luchthaven, waar onze vlucht om 02.05 uur vertrekt richting Zaventem, waar we om 5 uur landen.

PRAKTISCHE INFO:
We hebben gekozen voor een rechtstreekse vlucht Zaventem-Yerevan en terug, en ook voor hotels categorie 4*plus (vandaar de kleine meerprijs). Volpension, water en wijn inbegrepen.
Een plaatselijke gids zal ons gedurende de hele reis mee begeleiden.

Prijzen per persoon in dubbel of twin:     € 1515 bij een bezetting van 40 personen.
(€ 1530 indien we maar met 35 zouden zijn.)     Momenteel zijn er 43 geïnteresseerden.
Toeslag single: € 315.
Toeslag indien je geen lid bent van Davidsfonds : € 44.

De definitieve inschrijvingen starten onmiddellijk!   Uw inschrijving is pas geldig na het overschrijven van een eerste schijf van €500 per persoon over op BE35 7343 0904 4837 van Davidsfonds Bierbeek.

!!! Uiterste datum van inschrijving : 30 november 2019.